Od autora
SJ | Od autora | Golonka wieprzowa | Golonka jagnięca | Pręga wołowa | Dodatki do potraw | Zupy | Dania drugie | Desery | Śniadanie na kaca
Od autora
Przepisy przedstawione w niniejszym opracowaniu są efektem wieloletniego szwendania się autora po świecie. Były pisane w celu urozmaicenia wiadomości zamieszczanych w portalu internetowym dla drukarzy i poligrafów w Kąciku Stefana. Przepisy były podawane w sposób ciągły począwszy od końca 2000 roku.
Budziły one duże zainteresowanie ludzi pracujących w branży poligraficznej, do których adresowany był portal. Na początku 2005 roku było już łącznie 140 przepisów i właściciel portalu postanowił wydać niskonakładową książkę dedykowaną ludziom pracującym w branży poligraficznej z okazji targów Poligrafia 2005, które odbywały się w kwietniu 2005 roku. W ten sposób do rąk poligrafów trafiło 800 egzemplarzy książki noszącej tytuł „Golonka jedzonko pyszne” ze wstępem dra Janusza Cymanka.
Obecna edycja książki jest jej kolejną mutacją. Wydaniem przepracowanym i uzupełnionym o wiele nowych przepisów, z czego 200 dotyczy tylko golonki, giczy, pręgi i dodatków.
Wstęp napisał Andrzej Warzecha, wybitny polski poeta, tłumacz, krytyk literacki i publicysta mieszkający w Krakowie. Jak na poetę przystało, Andrzej Warzecha jest wybitnym smakoszem i sybarytą, no i oczywiście świetnym kucharzem.
Stefan Jakucewicz
Warszawa, 31 marca 2020 r.