Specjały Stefana Jakucewicza
SJ | Od autora | Golonka wieprzowa | Golonka jagnięca | Pręga wołowa | Dodatki do potraw | Zupy | Dania drugie | Desery | Śniadanie na kaca
Kac leczony śniadaniem… alfabetycznie
W dawnej Polsce śniadanie było bardzo często lekarstwem na kaca: szczególnie w kuchni ziemiańskiej i mieszczańskiej choć nie tylko.
W związku z tym, wiele potraw śniadaniowych z tamtego okresu straciło swoje znaczenie i dziś uważane są za przekąski, zazwyczaj gorące. Nasz wybór zaczniemy od tego rodzaju potraw. Należy pamiętać, że większość śniadaniowych potraw „na kaca” wymaga długiego przygotowania w związku z tym należy je przygotować w przeddzień :-).
Forszmak lubelski
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
- 250 g kiełbasy
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- 4 ogórki kiszone
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 szklanki rosołu domowego lub Winiary
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Mięso kroję w kostkę jak na gulasz. Obsmażam na gorącym tłuszczu z każdej strony na brązowo. Na osobnej patelni smażę obraną i posiekaną w kostkę cebulę razem z kiełbasą pokrojoną w plastry. Do mięsa przekładam przesmażoną cebulę z kiełbasą, wlewam gorący rosół, dodaję przyprawy i duszę dotąd, aż mięso będzie miękkie (1 – 1,5 godziny).
Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodaję pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrojoną w dużą kostkę, duszę 15 minut. Po tym czasie, kiedy papryka będzie miękka, dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodką i ostrą papryką. Duszę jeszcze 10 – 15 minut.
Podaję na gorąco ze świeżym pieczywem lub z ugotowaną kaszą lub ryżem.
Przygotowanie około 1 godziny.
Menemen czyli turecka jajecznica z pomidorami
Składniki:
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1kg pomidorów (lub dwie polecam z puszki)
- 2 jajka na osobę,
- olej do smażenia,
- pieprz, sól do smaku.
Cebulę i paprykę drobno pokroić, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pomidory obierać ze skorki pokroić w kostkę i dodać do przesmażonej cebuli. Przykryć patelnię i dusić aż pomidory się rozpadną. Przyprawić solą i pieprzem.
Wbijać jajka (liczba zależy od tego czy wolimy potrawę bardziej jajeczna czy bardziej pomidorowa). Lekko wymieszać, przykryć pokrywką i zdjąć z ognia. Jajka mają się ściąć, ale jajecznica nie może być zbyt sucha.
Czas przygotowania około 1 godziny.
Zupa Haszi
Składniki:
- 1,5 kg baranich (lub wołowych flaków) i nóżek wołowych,
- 8 ząbków czosnku,
- pieprz i sól.
Flaki i nóżki i bardzo starannie oczyścić, wymyć w kilku wodach, a następnie namoczyć w zimnej wodzie na 15 godzin. Gotować osobno drobno pokrojone flaki i nóżki. Gdy flaki będą miękkie, przełożyć do garnka z nóżkami, posolić i gotować wszystko jeszcze około 4 godzin na małym ogniu.
Wyjąć nóżki, obrać mięso z kości, drobno pokrajać i wrzucić do flaków. Doprawić sola i pieprzem. Podawać z utartym na miazgę czosnkiem rozprowadzonym rosołem. Narody Kaukazu serwują tę zupę m.in. jako lekarstwo na kaca.
Czas przygotowania około 24 godzin.