Specjały Stefana Jakucewicza
SJ | Od autora | Golonka wieprzowa | Golonka jagnięca | Pręga wołowa | Dodatki do potraw | Zupy | Dania drugie | Desery | Śniadanie na kaca
Desery
Brzoskwinie po kaszubsku
Składniki:
- 3 opakowania galaretki owocowej o rożnych smakach (kolorach),
- 1 puszka brzoskwiń w syropie,
- ½ l śmietanki słodkiej,
- 1 łyżka żelatyny,
- cukier waniliowy,
- sok z cytryny (do smaku),
- wiśnie z syropu do dekoracji.
Każdą galaretkę rozpuścić oddzielnie we wrzącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach przegotowanej wody, rozpuści na parze, schłodzić. Śmietanę doprawioną sokiem z cytryny i cukrem waniliowym, połączyć z żelatyną i dobrze wymieszać.
Tężejące galaretki rozkładać do szklanek lub salaterek tak, aby powstały w nich trójkolorowe warstwy oddzielone od siebie stężoną śmietaną. Po zastygnięciu ułożyć na wierzchu brzoskwinie, dekorować pozostałą śmietaną oraz wiśniami.
Przygotowanie około 2 ½ godziny, kuchnia kaszubska, gdańska.
Paj z jabłek po mazursku
Składniki:
Nadzienie:
- 5 średnich kwaskowatych jabłek,
- ½ szklanki cukru,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- szczypta tartej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka masła.
Ciasto:
- 30 dag (2 szkl.) mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 18 dag masła,
- 3-4 łyżki zimnej wody.
Przygotować ciasto – masło posiekać wymieszać z mąką i solą. Dodać wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić na chwilę w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić na 8 części wyciąć gniazda nasienne. Wyłożyć talerz blaszany rozwałkowanym ciastem. Do jabłek dodać pól szklanki cukru, pół łyżeczki cynamonu i szczyptę tartej gałki muszkatołowej. Po wierzchu rozrzucić łyżeczkę masła rozdrobnionego na Male kawałki, po czym przykryć drugim płatem rozwałkowanego ciasta.
Zlepić mocno brzegi ciasta i wstawić na 40 minut pośrednio gorącego piekarnika (około 150ºC).
Przygotowanie około 1½ godziny, kuchnia mazurska.
Cebulak
Składniki:
- 30 dag mąki,
- 2 dag drożdży,
- 1 jajko,
- 3 dag oleju,
- sól, galka muszkatołowa,
- 1 szklanka mleka,
- 25 dag cebuli,
- 2 dag margaryny,
- 10 dag żółtego sera,
- sól, pieprz,
- śmietana,
- margaryna.
Wysmarować blachę do pieczenia margaryną. Z mąki, jaja, drożdży, oleju i mleka przegotować ciasto drożdżowe i zaraz rozciągną na całej blasze. Odstawić. Cebulę obrać i pokroić, przesmażyć nie rumieniąc. Zalać śmietaną i poddusić pod przykryciem, aż odparuje nadmiar sosu.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową, wyłożyć cebulę równą warstwa na przygotowane ciasto, posypać serem. Zapiekać w temperaturze 160ºC do momentu upieczenia ciasta.
Przygotowanie około 1½ godziny, kuchnia podlaska.